bed and breakfast, belgen in frankrijk, dordogne, Verandering, verhuis

Eindelijk internet!!

Woehoe we zijn terug online!

We zijn al een grote 3 weken in Frankrijk en het bevalt ons echt! Maar we konden niet eerder iets posten wegens geen internetaansluiting en nu werken we ook nog met een voorlopige oplossing maar kom, het werkt 🙂

De afgelopen weken waren al heel bewogen. Om even terug te blikken:

Op 18 september moesten we tekenen bij de notaris voor de finale koop. Slechts 2 maal onze handtekening zetten, digitaal dan nog, en het was gebeurd! La Vergne in Saint-Martin-des-Combes is officieel van ons 🙂
Diezelfde dag moesten we dan kijken voor de overdracht van water en elektriciteit. Al bij al lukte dit vrij vlot, uitgezonderd een paar probleempjes die mij eigenlijk al een voorsmaakje gaven van hoe het er in Frankrijk aan toe gaat. Langs de ene kant heel gedigitaliseerd, zoals een contract aangaan via telefoon en digitaal ondertekenen via gsm. Maar langs andere kant ook heel ouderwets en gesloten voor buitenlanders. Zo is betaling via cheque hier nog een normale zaak en bekom je (bijna) niets zonder Franse rekening én Frans telefoonnummer. Bijvoorbeeld: de watermaatschappij vroeg me of ik domiciliëring wenste maar zodra ik begon met het vermelden van mijn Belgische bankrekening was het van “ah non non non”. Ik moest een “RIB” voorleggen en ik hoorde het donderen in Keulen. “RIB” staat voor “Relevé d’Identité Bancaire”. Blijkbaar een heilig papiertje dat bewijst dat jij de eigenaar bent van dat rekeningnummer. Nochtans had ik overal gelezen dat ik in Frankrijk zéker terecht kon met een Belgische rekening want we zijn tenslotte Europa. Soit, ze zouden hun facturen wel per post opsturen.
Met een klein hartje belde ik dan naar de elektriciteitsmaatschappij en daar was het géén enkel probleem om mijn Belgisch rekeningnummer te gebruiken, maar ze wensten wel een Frans telefoonnummer. Tja, dit had ik ook niet, want om hiervoor een abonnement aan te gaan, moet je in Frankrijk wonen.

We hebben dan maar geprobeerd om zo snel mogelijk een Frans telefoonnummer te bekomen, en natuurlijk ook internet. De volgende dag gingen wij gingen vol goeie moed naar de Orange winkel want mijn Belgische bank had me een RIB bezorgd. Wat waren we nog naïef. Om een abonnement aan te gaan, heb je een Franse rekening nodig 😦 Maar oh toevallig, Orange Frankrijk was net een nieuwe dienst begonnen, namelijk Orange bank! Helaas bleek tijdens de aanvraagprocedure voor het rekeningnummer dat er ook een Frans gsm-nummer nodig was. Ha! En dat was toch nét de reden waarom ik daar was! Begrijpe wie begrijpen kan. Na 2 uur gaf de verkoper het gewoon op en vroeg ons om pas terug te komen als we een Frans rekeningnummer hadden.
Dus gingen we dan maar naar een bank in de hoop dat we daar meer succes zouden hebben. Terug té optimistisch. Er staan dan wel loketten met opschrift “Ouverture de compte” maar we mochten al blij zijn met een afspraak voor slechts een week later. De normale wachttijd is minimum 2 weken. Tja, in die week ertussen moesten we toch nog verhuizen dus tegen begin oktober zouden we wel internet & telefoon hebben. Later bleek dat de afspraak bij de bank enkel was om een aanvraag voor een bankrekening in te dienen. Pas na goedkeuring van het hoofdkantoor in Bordeaux ontvingen we rond 3 oktober mijn chequeboek én de beruchte RIB’s. Woehoe! Alleen duurde het dan nog anderhalve week voor we internet hadden. OEF, eindelijk, uiteindelijk, internet!

En met al die rompslomp zouden we bijna vergeten dat we ook effectief verhuisd zijn! Dat is gelukkig heel vlot verlopen, vooral gezien het feit dat we alles zelf deden met hulp van vrienden en familie. Tijdens de verhuisdag kon Stef het niet laten om aan iedereen te verklaren dat ik zot was want er waren zo’n 259 dozen te verhuizen. Maar dat waren er wel in alle maten hé, van piepklein tot groot. En ik geef toe dat ik tijdens het inpakken misschien iets te perfectionistisch was want, ahum, iedere doos was genummerd, opgemeten én genoteerd wat erin zat. Het heeft wél zijn nut bewezen: we hadden voldoende verhuiswagens (iedere centimeter was gebruikt) en ik vind makkelijk dingen terug, want natuurlijk zijn er nog veel dozen niet uitgepakt. Dat is een werkje voor de komende maanden 😀

Een gedachte over “Eindelijk internet!!”

  1. Hallo Nicky (en Stef), helaas was ik je verjaardag vorige week vergeten… dus hierbij (een klein beetje later) een gelukkige verjaardag. Volgens ik lees zie dat jullie al een flink stuk verder in het Franse avontuur zitten. Ja in Frankrijk is administratie soms een ramp… daar kunnen wij van meespreken en vertellen we jullie wel eens in detail als we jullie B&B komen bezoeken. Wanneer denken jullie open te gaan? Laat zeker weten want wij willen er bij de eerste bij zijn. ik wens jullie nog veel gezond werkgenot zonder al te veel tegenslag. Vele groetjes van je ex-collega CVDB’tje (Carine)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.